Yoga

Hatha yoga,

Het kernpunt is de adem en een beheersing van lichaam en gezondheid.
Yoga betekent ‘juk’. Een juk is een instrument dat twee lasten in evenwicht houdt, zodat ze te dragen zijn. De lasten kun je denken en doen noemen, of lichaam en geest. De mens probeert evenwicht te brengen door middel van allerlei lichaamsoefeningen, evenwichtshoudingen, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatieoefeningen. Yoga leer je door te doen en is niet aan leeftijd gebonden. Het benadert de mens vanuit een totaliteit. Zie yoga als een ontdekkingsreis in jezelf. Leer jezelf kennen, wordt zo zelfstandig mogelijk.
Door middel van yoga word je je bewust van je lichaam, van je kunnen en niet kunnen. Luister naar de signalen van je lichaam, want die zijn altijd zuiver. Leer 100% van je lichaam te benutten en zoek steeds weer de grens op van je eigen kunnen. Ga daar nooit overheen. Pijn is altijd een waarschuwing dat je op moet passen.Forceer dus niets. Ga niet verder dan je spieren toelaten.
Zodoende kan er niets ‘fout’ gaan. Je hoeft niets te presteren, doe dus vooral niet je best. Wees aardig voor jezelf. De meeste spanningen zijn weg te nemen door gewoon wat aardiger voor jezelf te zijn.
Denk niet: dat kan ik toch niet, want dan kun je het ook niet. Je lichaam reageert ALTIJD op dat wat je werkelijk denkt.
Probeer plezier in de les te hebben en doe de oefeningen met een innerlijke glimlach. Heb vertrouwen in jezelf. Je doet wat je kunt en je laat wat je niet kunt!

Marianne Driessen

 

Yoga